Постачання палива Orlen Lietuva в Україну зупинилося

Компанія Orlen Lietuva поки призупинила експорт нафтопродуктів в Україну. Можливості возити призначені для українського ринку вантажі через Польщу з використанням контрольованого підприємством Моцкавського терміналу на литовсько-польському кордоні все ще зважуються, рішення не прийняті.

«Поки нічого не транспортується, тривають переговори з клієнтами в Україні. Виникає безліч умов, два додаткові термінали, митниця. Йде погодження, клієнтам теж має бути зручно, не лише нам. Найраніше, коли ми зможемо говорити про зміни — березень», — розповіла BNS прес-аташе Orlen Lietuva Крістіна Гендвіле.

Що сталося

Влада Білорусі з 7 лютого заборонила транзит своєю територією добрив і нафтопродуктів з Литви у відповідь на те, що Литва з 1 лютого ввела таку ж заборону щодо продукції компанії «Білоруськалій». Остання опинилася під санкціями США.

В Україну територією Республіки Білорусь здійснюються постачання нафтопродуктів Мажейкяйського НПЗ, який належить компанії Orlen Lietuva. Остання раніше заявила, що зможе перевозити нафтопродукти свого НПЗ через Польщу, проте це більш довгий шлях, який до того ж обмежений різною шириною колії у Польщі та Україні.

Тим часом Кременчуцький НПЗ вперше в історії вітчизняної нафтопереробки почав випускати бензин з октановим числом 98. У 2021 році в Україну імпортовано 8 тис. тонн бензину А-98, з них 7,5 тис. тонн з Литви.